Gratare din fonta carosabile

Pentru strazi este necesara canalizarea si drenarea apei pluviale. S-a gasit o solutie optima prin acoperirea canalelor cu gratare din fonta. Realizate din fonta ductila si acoperite cu o vopsea anticoroziva, gratarele din fonta acopera doua necesitati : una este cea de acoperire a canalului ;a doua este aceea ca prin gratarul de fonta apa se scurge, evitandu-se baltile de apa. Dupa tipul lor, gratarele din fonta au mai multe forme, iar designul grilajelor este diferit. Unele sunt plane, permitand asezarea lor pe strazile cu trafic greu, avand sarcina M 250 kN ; altele au forma concava sau convexa, permitand scurgerea apei pluviale si nu numai. Aceste gratare sunt din fonta nodulara. Desi sunt acoperite cu o vopsea anticoroziva, se preteaza pentru traficul scazut, avand sarcina A 15kN.

Gratarele din fonta se preteaza si pentru acoperirea gurilor de canal, dar si pentru acoperirea caminelor de vizitare sau a rigolelor pentru uz familial. Forma gratarelor de fonta este rotunda sau patrata, permitand manevrarea cu usurinta in cazul accesului in canal. Desi se manevreaza usor, sistemul de prindere cu rama de fonta exclude alunecarea intamplatoare a acestuia pentru producerea de accidente.
Gratarele nervurate din fonta au forma rotunda sau patrata, si sunt prevazute pentru sarcini L 15 si M 125kN.
Unele gratare au o constructie specifica, avand in mijloc o gaura cu diametru diferit, acestea fiind folosite pentru protectia arborilor.

 

Capace fonta necarosabile
Scroll to Top