Rigole din beton pentru scurgere, solutii inovative pentru colectarea apelor pluviale

Aceste sisteme de scurgere a apei reprezinta cea mai buna solutie pentru colectarea apelor pluviale atunci cand nu exista exigente speciale.

Se poate intampla ca la limitele exterioare ale unui trotuar, ale unor alei sau piete, sa se acumuleze cantitati de apa. In cazuri similare, este indicat sa fie planificate niste sisteme de scurgere a apei suplimentare. Un exemplu in acest sens il puteti avea instaland rigole din beton pentru scurgere.

Companiile va propun deja solutii tot mai performante pentru colectarea apelor pluviale si dirijarea lor catre canalele de scurgere. Spre deosebire de variantele traditionale, in prezent sunt puse la punct diverse modele de rigole, fabricate din beton, un material extrem de rezistent la factorii externi.

Tipuri de rigole din beton pentru scurgere

In functie de tipul de inclinatie, gama de rigole din beton pentru scurgere se imparte in doua categorii:

 1. Sisteme de scurgere a apei punctiforme

In acest caz, apa este colectata din mai multe directii, dupa care este drenata prin intermediul unui singur tub de canalizare sau de scurgere.

Rigolele punctiforme sunt caracterizate de:

 • Un singur punct de scurgere ce permite colectarea apelor pluviale;
 • Mai multe pante de drenare, toate directionate catre acelasi punct de scurgere.
 1. Sisteme de scurgere a apei liniare

In aceste situatii, apele pluviale sunt directionate catre un sistem liniar de colectare si de deversare. Apa este ghidata de panta terenului unde sunt instalate (suprafete carosabile sau pietonale, zone agricole).

Acest tip de rigole din beton pentru scurgere au caracteristic:

 • Un sistem de scurgere liniar, permis de suprafata plana a infrastructurii;
 • O panta sau cel mult doua pante de drenare ce favorizeaza colectarea apelor pluviale.

Avantaje

Inovativele rigole din beton pentru scurgere au ca avantaje:

 • Rezistenta la trafic si la incarcatura, tocmai datorita durabilitatii si calitatii materiei prime (betonul) din care sunt fabricate aceste sisteme de scurgere a apei;
 • Rezistenta la impact, precum si rezistenta la toti factorii chimici si ambientali sau atomosferici, care in timp ar putea eroda suprafata de beton prefabricat;
 • Impermeabilitate, garantand ca apele pluviale vor fi directionate catre sistemele de scurgere, fara ca acestea sa se infiltreze in infrastructura zonei;
 • Usurinta in montare si asamblare, datorata dimensiunilor adaptabile la zonele in care urmeaza sa fie instalate, ceea ce atrage dupa sine economisirea cheltuielilor cu manopera;
 • Capacitatea de drenare a apei, permisa de caracteristicile materialului prefabricat, ceea ca asigura calitatea superioara a acestor sisteme pentru colectarea apelor pluviale.

 Posibilitati de aplicare

Instalatiile pentru colectarea apelor pluviale de tip rigole din beton pentru scurgere sunt realizate in functie de destinatie. Se pot utiliza in locuri precum:

 • Zonele de acces in garaje, curti si in general in ariile din jurul casei (zonele cu pavaje, gradini, alei);
 • Zone publice pietonale, ce nu sunt destinate traficului greu din piete, parcuri, alei, etc.;
 • Zone publice carosabile, destinate traficului mediu si greu: strazi, parcari, arii comerciale si industriale, zona garilor si a aeroporturilor, etc.;
 • Zone agricole, precum terenurile arabile sau fermele de animale.

Recomandari

In ce priveste eficienta, rigolele de drenare de tip liniar sunt cele mai avantajoase. Aceste sisteme de scurgere a apei reusesc sa adune apele pluviale si sa le directioneze catre canalele de colectare folosindu-se de inclinatia naturala a terenului pe care sunt montate. Astfel, se va economisi atat in ce priveste sistemul de tubaturi si de canalizare, cat si vis-à-vis de manopera si implicit de costuri.

Rigole trafic greu pentru scurgere apa pluviala
Scroll to Top